Yönerge

ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ “KADIN”SORUNLARINI ARAŞTIRMA MERKEZİ 
KURULUŞ VE İŞLEYİŞ YÖNERGESİ

KURULUŞ

MADDE 1.Üniversitemiz Fakültelerinde “Kadın”ın genel ve yöresel sorunlarına ilişkin temel ve uygulamalı araştırmaların yapılmasını özendirme, destekleme, yayınlama ve geliştirme olanaklarının sağlanması; kadının değerini ve statüsünü geliştirme ile ilgili tüm ulusal ve uluslar arası örgüt ve birimlerle her türlü işbirliğinde koordinasyon görevinin yürütülmesi için Çukurova Üniversitesine bağlı bir Kadın Araştırmaları Merkezi kurulmuştur.

MADDE 2. Merkez, amaçları doğrultusunda bağımsız veya diğer bilin kuruluşlarıyla işbirliği yaparak kongre, sempozyum,panel atölye çalışmaları ve kurslar düzenleyebileceği gibi özel veya resmi kuruluşlardan gelecek istekler doğrultusunda önerilen projeler ile kişisel araştırma projelerini kuracağı araştırma uygulama birimleri bünyesinde destekler ve yürütür.

MERKEZİN ORGANLARI 

MADDE 3. Merkezin organları, Müdür, Akademik Kurul ve Yönetim Kuruludur.

MADDE 4. Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Çukurova Üniversitesi Rektörü tarafından üniversitede görevli Profesörler arasından üç yıl için atanır. Süresi biten müdür yeniden atanabileceği gibi süresi dolmadan Rektör tarafından görevden de alınabilir.

MADDE 5. Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü’nün, tercihen Üniversitede görevli öğretim üyeleri arasında Müdürün teklifi doğrultusunda Rektör tarafından seçilen üç yardımcısı bulunur. Müdüre vekalet etme, enstitü müdürlüklerinde olduğu gibidir. Müdürün görevi sona erinde yardımcılarının da görevleri sona erer.

MADDE 6. Akademik Kurul, Müdür Başkanlığında Müdür Yardımcıları ve Çukurova Üniversitesi Rektörlüğüne bağlı Fakülte ve Yüksekokul kurullarının seçeceği bir öğretim elemanı temsilcisinden oluşur.

MADDE 7. Yönetim Kurulu Müdür Başkanlığından Müdür Yardımcıları ve Müdür tarafından üniversite öğretim üyeleri arasından gösterilecek 8 veya 10 aday arasından Akademik kurulca seçilecek 5 öğretim elemanından oluşur.

MERKEZ ORGANLARININ GÖREVLERİ 

MADDE 8. Akademik Kurul Merkezinin en üst kurulu olup yetki ve sorumlulukları aşağıda belirtilmiştir.

a) Yılda en az iki kez veya gerektiğinde Müdür’ün çağrısı üzerine toplanır.
b) Merkezin amacına uygun araştırma politikalarını belirler.
c) Gelecek takvim yılı içinde yapılacak her türlü bilimsel toplantı ve eğitim faaliyetlerini belirler.
d) Güdümlü proje konularının saptanmasına karar verir.
e) Proje desteklenmesinde saptayacağı belirli meblağı aşan her türlü projenin desteklenmesine karar verir veya bu konuda Yönetim Kurulunu yetkili kılar.
f) Merkezin araştırma ve uygulama birimlerinin kurulmasına veya kapatılmasına karar verir. Yönetim Kurulunun teklifine göre birim başkanlarını tayin eder ve birimlere ait çalışma yönergelerini inceleyip onaylar.
g) Merkezin yıllık faaliyet raporlarını inceler ve onaylar.
h) Yönetim Kurulu üyelerini seçer.

MADDE 9. Merkez Yönetim Kurulunun yetki ve Sorumlulukları

a) Gerektiği zaman Müdürün çağrısı üzerine toplanır.
b) Merkeze tahsis edilen parasal kaynakların kullanılmasına karar verir ve Müdürün imzası ile sarf eder.
c) Destek miktarı Akademik Kurulca belirlenen düzeyin altında olan projelerin desteklenmesine karar verir.
d) Merkeze bağlı her türlü projenin yürütülmesini denetler, gelişme ve kesin raporlarını inceler ve onaylar.
e) Gerektiği hallerde proje sürelerinin uzatılması veya diğer değişikliklerin yapılmasına karar verir.
f) Merkeze tahsis edilen her türlü elemanın Merkeze bağlı birim ve projelerde görevlendirilmesine ve görev sürelerine karar verir.
g) Araştırma ve Uygulama Birimlerinin kuruluşu için Akademik Kurula teklif götürür. Birim başkanlarını belirler ve bu birimlerin çalışma yönergelerini hazırlar. 
h) Her türlü araştırma projesinin başvuru şekli, ara rapor ve diğer denetim usullerini kapsayan yöntemleri geliştirir ve uygular.
i) Akademik Kuru tarafından belirlenen bilimsel toplantıları organize eder ve denetler.
j) Merkezin, genel faaliyetlerinin yönetimiyle ilgili konularda karar verir.

MADDE 10. Müdürün yetki ve sorumlulukları

a) Merkezin Hükmü Kimliğini temsil etmek
b) Müdür Yardımcıları ararsında görev paylaşımı yapmak ve denetlemek
c) Merkezin birimleri üzerinde genel gözetim ve denetim görevini yürütmek gerekli koordinasyonu sağlamak ve gerekli gördüğü hallerde Yönetim Kuruluna bilgi vererek birimler arasında personel ve görev değişikliği yapmak
d) Merkezin eğitim, araştırma ve uygulama faaliyetleri hakkında her takvim yılının bitimini izleyen iki ay içinde bir rapor hazırlayarak bu faaliyet raporunu rektörlüğe sunmak.