Genel Bilgi

     "Çukurova Üniversitesi Kadın Sorunları Araştırma ve Uygulama Merkezi" ismi 01.8.2023 tarihli senato kararı ile "Çukurova Üniversitesi Kadın Çalışmaları Araştırma ve Uygulama Merkezi" olarak değiştirilmiştir.


             Merkez 1994 yılında kuruldu. Kuruluş amacı Üniversitemiz fakültelerinde “Kadın”ın genel ve yöresel sorunlarına ilişkin temel ve uygulamalı araştırmalar yapılmasını özendirme, destekleme, yayınlama ve geliştirme olanaklarının sağlanması ile kadının değerini ve statüsünü geliştirme ile ilgili tüm ulusal ve uluslar arası örgüt ve birimlerle her türlü işbirliğinde koordinasyon görevinin yürütülmesidir.

            Merkez bu amaçları doğrultusunda tek başına veya diğer bilim kuruluşları ile işbirliği yaparak kongre, sempozyum, panel, atölye çalışması ve kurslar düzenleyebilir. Özel ve resmi kuruluşların önerileri ile veya kişisel araştırma projelerini kuracağı araştırma birimleri ile destekler ve yürütebilir.

            Merkez çalışmaları Rektör tarafından üç yıllığına atanan bir profesör tarafından yürütülür. Merkezin Akademik ve Yönetim Kurulu olmak üzere iki organı vardır. 

            Akademik Kurul: Müdür, müdür yardımcıları ve üniversitemizin fakülte ve yüksekokul kurullarının seçeceği birer öğretim elemanından oluşur. Yılda en az iki kez toplanır. Araştırma politikalarını, bilimsel toplantı ve faaliyetlerini belirler, güdümlü proje konularını saptar, desteklenecek projeler için parasal sınır belirle, bu miktarı aşan çalışmaların desteklenme kararını verir ya da yönetim kurulunu yetkilendirir, yeni birim kurar ya da kapatılmasına karar verir merkez faaliyet raporunu inceler ve onaylar, yönetim kurulunu seçer. 

            Yönetim Kurulu: Müdürün önerdikleri arasından Akademik Kurul tarafından seçilen beş kişiden oluşur. Görevleri; kaynakların kullanımı, projelerin desteklenmesi, izlenmesi, sürelerinin uzatılması ve raporların onaylanması, Akademik kurulun belirlediği toplantıları düzenler ve denetler ve merkezin genel faaliyetleri ile ilgili konularda karar vermektir.

            Merkezin kurmak ve yürütmek zorunda olduğu eğitim, sağlık, ekonomik toplumsal ve Psikolojik Taciz (Mobbing) sorunları olmak üzere beş birimi vardır. Birimler üniversite içerisinde bölüm, birim kurulması için yönetim kuruluna başvurabilir ve akademik kurul kararı ile kesinleşir. Birimler birden fazla proje yapabilir. Projeler TÜBİTAK ve Ç.Ü. araştırma fonu ilkelerine uygun olmak  zorundadır.

          Merkez kuruluşundan bu yana kadın istihdamı, göç ile doğurganlık, çocukların psikolojik sorunları, hemşirelerin iş ortamındaki sorunları... Gibi konularda birçok proje gerçekleştirdi.